Duurzaamheid Nieuws

Chiquita op de Wereldwijde klimaatactiedag

Duurzaamheid Nieuws

september 24th 2021 ・ 5 leestijd in min

25 September is de wereldwijde klimaatactie dag; Bij Chiquita zetten we ons in om op de best mogelijke manier bij te dragen aan dit belangrijke doel. Klimaatverandering is een van de belangrijkste problemen van onze tijd en het is van vitaal belang dat we onze rol blijven spelen bij het minimaliseren van de effecten ervan in het belang van toekomstige generaties. Chiquita heeft toegezegd zijn CO2 uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen en heeft een volledig gedetailleerd stappenplan om dit te bereiken.

De uitdaging

Het is belangrijk dat we allemaal doen wat we kunnen om te helpen in de strijd tegen klimaatverandering – het laatste rapport van het IPCC (het zesde beoordelingsrapport) waarschuwt dat “het ondubbelzinnig is dat menselijke invloed de atmosfeer, de oceaan en het land heeft verwarmd” en dat de veranderingen zijn “verspreid, snel en intensiverend”. Met andere woorden, de klimaatverandering is er al, en vormt de kern van vele weers-en klimaatextremen over de hele wereld.

De resultaten baren ons allemaal grote zorgen: de afgelopen weken hebben record overstromingen delen van Nederland, Zwitserland, Duitsland en België verwoest, waar ten minste 155 mensen als vermist werden opgegeven nadat er in twee dagen tijd, twee maanden aan regen was gevallen. In Griekenland heeft extreme hitte geleid tot bosbranden die uit de hand zijn gelopen – Spanje, Turkije en Italië zijn ook zwaar getroffen evenals Californië en andere westerse staten in de VS. Het IPCC rapport onderstreept dat het waarschijnlijk is dat deze gebeurtenissen allemaal het gevolg zijn van klimaatverandering.

De eigen operaties van Chiquita hebben de gevolgen van klimaatverandering ondervonden – onze boerderijen en gemeenschappen in Honduras en Guatemala werden bijvoorbeeld zwaar getroffen door de orkanen Eta en Lota.

Als wereldleider op het gebied van voedselproductie en als zorgzame werkgever nemen we onze volledige verantwoordelijkheid om deze gevolgen te verminderen.

Chiquita on the Global Day for Climate Action

Wat kunnen we doen?

Het beperken van de klimaatverandering betekent het beperken van onze CO2 uitstoot, het bereiken van minimaal ‘netto nul’, samen met grote reducties van andere zogenaamde ‘broeikasgassen’ (BKG’s). Landbouw is verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde broeikasgassen, en klimaatverandering heeft ook grote gevolgen voor de landbouw: veranderingen in regenval patronen en-beschikbaarheid en de toenemende frequentie en ernst van extreme weersomstandigheden hebben geleid tot een verstoorde voedselbeschikbaarheid, verminderde toegang tot voedsel en verminderde voedselkwaliteit. Dit betekent dat landbouw zowel een deel van het probleem is, als mogelijk een belangrijk onderdeel van de oplossing.

De reis van Chiquita naar duurzaamheid

Chiquita zet zich in voor het produceren van lekkere bananen van topkwaliteit, terwijl het nieuwe en duurzamere praktijken en technieken toepast die de CO2 uitstoot verminderen om ervoor te zorgen dat ons essentiële gewas beschikbaar blijft voor de miljoenen mensen over de hele wereld die ervan houden en ervan afhankelijk zijn.

Onze reis naar duurzaamheid begon vele jaren geleden – sinds 1990 streven we naar een ‘principiële inbedding’ – benadering om te helpen bij het genereren van duurzame verandering in de regio’s waar we werken. We zijn toegewijd aan het volgen van de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waar we ook werken, het verrijken van lokale gemeenschappen, het overdragen van kennis en technologie en het vergroten van kansen voor mensen om hun leven te verbeteren. Deze aanpak sluit nauw aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN, die zijn ontworpen om een einde te maken aan armoede en om milieu- en gezondheidsproblemen op te lossen.

Initiatieven van vandaag

Wij zijn boeren en landbouw is het hart van onze activiteiten. We hebben al vele jaren een duurzaam programma voor landbouw vernieuwing en -engineering, de Farmer’s Code. Als onderdeel hiervan verbeteren we ons land, wisselen we van bananen variëteit, vergroten we het aantal planten dat we in een gebied verbouwen en verbeteren we de gewasbedekking. We verhogen altijd onze efficiëntie en opbrengsten en verminderen onze impact op het milieu, terwijl we nog steeds de best mogelijke bananen telen.

We werken ook hard aan herbebossing en biodiversiteit via ons Being a Good Neighbor programma, met belangrijke initiatieven zoals het Nogal-project in de Meso-Amerikaanse Biologische Corridor, dat 100ha belangrijk herbebost land heeft hersteld, behouden en onderhouden. We hebben ook 160 ha herbebost land in het wetland reservaat San San Pond Sak gedoneerd aan de bevolking van Panama.

In 2020 identificeerde onze Carbon Footprint Study de belangrijkste gebieden waarop we ons moeten concentreren, in overeenstemming met het Verdrag van Parijs. Dit heeft ons in staat gesteld om samen te werken met het Science Based Targets initiatief (SBTi), een gezamenlijke inspanning van het Carbon Disclosure Project, UN Global Compact, World Resources Institute en WWF. De SBTi moedigt bedrijven aan om doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vast te stellen om te helpen voldoen aan de noodzaak om binnen 1.5ºC van pre-industriële temperaturen te blijven. We zijn erg trots dat we het eerste wereldwijde fruitbedrijf zijn dat goedkeuring heeft gekregen van SBTi.

Ons 30BY30 programma is het resultaat: Dit ambitieuze initiatief heeft als doel onze CO2 uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen, met een gedetailleerde routekaart die ons vooraan plaats bij de strijd tegen klimaatverandering. Als onderdeel van dit werk gaan we op groenere elektriciteit met behulp van zonnepanelen of windturbines, schakelen we over van diesel naar biobrandstoffen of elektrische voertuigen en verminderen we de stikstofemissies van meststoffen.

Dankzij ons 30BY30 initiatief hebben we onze eerste CO2 neutrale banaan België kunnen introduceren, wat werd bereikt door ons CO2 compensatieproject in Costa Rica, waar we een windmolenpark met 25 turbines hebben geïnstalleerd dat 226.00MWh aan schone energie genereert. Ons werk heeft ons ook geholpen om SDG doelen 13, 7 en 8 te halen, en natuurlijk hebben onze ‘groene’ bananen dezelfde topkwaliteit en geweldige smaak als elke Chiquita banaan!

Als onderdeel van ons For the Greater Good programma, hopen we dat ons 30BY30 initiatief anderen in de industrie zal inspireren om hun eigen wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor koolstof reductie te ontwikkelen.

Doorgaand werk

We helpen ook in de nasleep van extreme weersomstandigheden en doen ons deel om hulp te bieden aan de getroffenen, werken samen met belangrijke hulporganisaties en de relevante overheidsinstellingen om hulpverlening te organiseren en uit te voeren door middel van fondsen, donaties en logistiek transport om vernietigde ziekenhuizen, wegen, scholen en woningen.

We werken er hard aan om voedselverspilling te verminderen en ervoor te zorgen dat geen van onze mooie bananen verloren gaan – bananen die niet geschikt zijn voor export, worden omgezet in heerlijke bananenpuree of bananenmeel, en gekneusde bananen worden gedoneerd aan lokale boeren als veevoer.

Onze focus zal blijven liggen op het waarborgen van onze sociale ecologische duurzaamheid en die van onze toeleveringsketen blijft verbeteren. We willen ervoor zorgen dat wanneer een bananen liefhebber voor Chiquita kiest, ze er ook zeker van kunnen zijn dat ze een product kiezen dat niet alleen heerlijk is, maar ook een rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering.

Ga voor meer informatie over de inzet van Chiquita tegen klimaatverandering naar www.chiquita.be/duurzaamheid

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link