CO2 Neutraal

Als onderdeel van het wereldwijde initiatief om klimaatverandering te bestrijden, heeft Chiquita de Co2 neutrale Chiquita banaan gelanceerd. Onze benadering van CO₂-neutraliteit begint met het verminderen van de uitstoot via ons 30by30-programma. Aangezien we de uitstoot niet in één keer tot nul kunnen terugbrengen, kiest Chiquita ervoor om dit langetermijndoel te combineren met CO2-compensatie van de netto-uitstoot die verband houdt met onze daadwerkelijke verkoop van de CO2-neutrale Chiquita bananen. Dit doen we door gecertificeerde CO2-compensatieprojecten te ondersteunen. We compenseren onze jaarlijkse CO₂-uitstoot gerelateerd aan de productie en distributie van onze Co2-neutrale Chiquita bananen in verhouding tot de verkochte dozen bananen.

Klimaatveranderingen

Klimaatveranderingen

Chiquita verbouwt al meer dan 120 jaar bananen in Midden-Amerika en is er getuige van dat het klimaat aan het veranderen is. De opwarming van de aarde zorgt voor meer grillige neerslag, orkanen en overstromingen die een negatieve invloed hebben op het levensonderhoud van de werknemers, hun gezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven, evenals een consistente productbeschikbaarheid voor klanten en consumenten van Chiquita.

Co2 uitstoot

Co2 uitstoot

De afgelopen jaren heeft Chiquita actief gewerkt aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk door middel van wat de ‘Farmers code’ wordt genoemd, onderdeel van het Behind the Blue sticker duurzaamheidsprogramma van Chiquita. Door optimalisatie van de supply chain en introductie van energiezuinige containers etc. is in de periode 2013 – 2019 een grote reductie van de CO2 uitstoot gerealiseerd.

30by30

30by30

Chiquita heeft zojuist het ‘30by30’ initiatief aangekondigd dat tot doel heeft de co2 uitstoten in Chiquita activiteiten tegen het einde van 2030 met nog eens 30% te verminderen. Deze ambitieuze doelstelling is gevalideerd door de SBTi (Science Based Target Initiative) https://sciencebasedtargets.org/ die zal verantwoordelijk zijn voor het meten van en rapporteren over de voortgang van Chiquita. Chiquita is er trots op het eerste wereldwijde fruitbedrijf te zijn dat zich inzet om zijn doelstellingen en vooruitgang onafhankelijk te laten controleren en verifiëren door the SBTi.

CarbonNeutral®

Vanaf 2021 zijn de bananen van Chiquita die verkocht worden op de Belgische markt, en afkomstig zijn uit Costa Rica, officieel gecertificeerde CarbonNeutral® producten, in overeenstemming met het CarbonNeutral Protecol, het toonaangevende wereldwijde raamwerk voor koolstofneutraliteit. 
1.
Alle uitstoten die gepaard gaan met de winning en verwerking van grondstoffen tot de distributie van de bananen naar de eerste klant worden gemeten.
2.
Alle uitstoten worden tot nul gecompenseerd via compensatieprogrammas zoals die in Guanacaste in Costa Rica.
3.
In de gemeenschap van Quebrada Grande in Guanacaste zijn 25 windturbines geïnstalleerd op weideland, in een gebied waar voorheen geen andere elektriciteitscentrale was gevestigd.
4.
De turbines hebben een capaciteit van jaarlijks ongeveer 226.000 MWh aan schone, hernieuwbare energie, die naar het landelijke net gaat.
5.
Het project voorkomt jaarlijks ongeveer 80.000 ton CO2 door de elektriciteitsopwekking uit fossiele energiecentrales te vervangen.
De CO2 uitstoot van de Chiquita bananen uit Costa Rica die op de Belgische markt worden verkocht, is tot nul gecompenseerd. En bovendien heeft het de superieure kwaliteit en de geweldige smaak waardoor de Chiquita bananan zo geliefd zijn onder Belgische consumenten!

Chiquita gaat voor CO2 neutraal

Onze Co2 uitstoot

Co2 reductieplan

What’s next

Voor de toekomst heeft Chiquita een volledig gedetailleerd stappenplan ontwikkeld tot 2030. Er zijn duidelijke doelstellingen geformuleerd om het energieverbruik te verminderen, over te schakelen op groenere elektriciteit met behulp van zonnepanelen of windturbines, het dieselgebruik te vervangen door over te schakelen op biobrandstoffen of elektrische voertuigen en om de uitstoot van stikstof te verminderen van meststoffen zijn onder andere initiatieven. Om dit te bereiken, zijn investeringen en kosten nodig, en moet er slimmer worden gewerkt.

Chiquita’s wereldwijde ‘30by30’ betrokkenheid, samen met de lancering van de eerste koolstof neutrale Chiquita banaan, markeren een opwindende mijlpaal in de langdurige toewijding aan duurzaamheid en positioneert het bedrijf zich aan de top in de strijd tegen klimaatverandering.