Gezondheid En Voordelen

Gezonde tussendoortjes kunnen groen, geel of bruin zijn!

Gezondheid En Voordelen

november 23rd 2020 ・ 5 leestijd in min

Ja, bananenvoeding komt in vele kleuren! Of ze nu groen, geel of bruin zijn, de voordelen van bananen zijn verbluffend...

Heb je je ooit afgevraagd welke rijpheid het beste is voor je favoriete gezonde tussendoortje? Groen, geel of bruin? Gelukkig weten we bij Chiquita het een en ander over bananen! Dus hier is een handige Q&A om alles te ontdekken over bananenvoeding – kleuren en meer.

Kun je groene bananen eten ?

Ja! Mensen in veel delen van de wereld eten liever groene bananen. Mensen over de hele wereld kennen de voordelen van bananen. De banaan is een ongelooflijk populaire en veelzijdige vrucht en mensen eten ze op allerlei manieren.

In het Caribisch gebied worden groene bananen bijvoorbeeld de ‘Caribische vijg’ genoemd. Ze worden als groente gebruikt en vaak in plakjes gesneden en toegevoegd aan salades of gepureerd en tot pap verwerkt.

In Puerto Rico is ‘alcapurria’ een favoriet tussendoortje langs de weg. Het is een smakelijke mix van geraspte tarowortel en groene bananen, gevuld met een mix van rundergehakt, sofrito, kappertjes, olijven en piment. Hmm!

In Oeganda maakt de lokale bevolking een pittige groene bananenpuree met gebakken uien, komijn, knoflook, pepers, tomaten en tomatenpuree. En in Azië worden groene bananen gekookt, gepureerd, gebakken of met curry gegeten. Dus ja! Het antwoord is – je kunt groene bananen eten en ze zijn heer-lijk!

Zijn groene bananen goed voor je?

Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.

Bananen zijn ook een van de beste kaliumrijke fruitsoorten: 100 g banaan bevat ongeveer 17,9% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium. Kalium helpt ons ons zenuwstelsel te reguleren en onze bloeddruk te stabiliseren. Bananen bevatten ook veel vitamine B6, wat de vorming van rode bloedcellen en een gezond immuunsysteem helpt ondersteunen.

Zijn gele (rijpere) bananen ook goed voor je?

Natuurlijk! Een perfect rijpe gele banaan is HET beste snelle en makkelijke gezonde ontbijt. Naarmate bananen rijpen, verandert hun zetmeelgehalte in eenvoudige natuurlijke suikers (sucrose, fructose en glucose) en deze suikers zijn inderdaad gezond. Samen met oplosbare vezels zorgen natuurlijke suikers voor een constante, langdurige energie om je ochtend van brandstof te voorzien.

Wat kun je het beste doen met een rijpe gele banaan?

Alles is het beste wat je kunt doen met een rijpe gele banaan! Een gele banaan moet wel ’s werelds beste gezonde tussendoortje zijn! Ze zijn ook het perfecte tussendoortje vóór de training, voor na de training, voor als je op reis bent of een gezond tussendoortje voor onderweg. En uiteraard moeten we niet vergeten waar iedereen gek op is en wat je met de gele banaan kunt doen – bananenbrood maken! Gele bananen zijn ook fantastisch om te gebruiken in gezonde smoothies en om ’s ochtends over havermout of granola te snijden – het ultieme gezonde ontbijt.

Hoe zit het met bananen met bruine vlekken? Zijn ze slecht?

Helemaal niet! Naarmate bananen ouder worden, ontwikkelt hun schil kleine bruine vlekken. Deze staan bekend als ‘suikervlekken’ en ze zijn eigenlijk verbazingwekkend goed voor je. Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was.

Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten. Deze rijpe bananen zijn zelfs ideaal voor de meeste bananenrecepten, zoals onze heerlijke en gemakkelijke Thanksgiving-taart!

Hoe weet ik of een banaan te oud is ?

Als je bananen om een onbekende (!) reden zijn verwaarloosd en bruin geworden… kun je ze nog steeds gebruiken! Bruine of zelfs zwarte bananen zijn geweldig voor  bananenrecepten zoals bananenbrood, bananensmoothies en alle gebakken bananenproducten.

Een overrijpe banaan kan ook worden ingevroren, maar zorg ervoor dat je ze eerst pelt. Meng deze schoonheden met melk en ander vers fruit voor een supergemakkelijk en heerlijk gezond ontbijt. Of probeer een van onze recepten… zoals deze fantastische proteïneshake met Chiquita banaan voor na de training, het perfecte tussendoortje voor na de training.  Zelfs die echt papperige bananen zijn geweldig voor pannenkoeken, wafels, koekjes en natuurlijk bananenbrood – de lijst is eindeloos!

Of je Chiquita bananen nu groen, geel of bruin zijn – ze zijn altijd een krachtpatser van voedingsstoffen en de beste gezonde tussendoortjes. Dus wees niet bang om de volgende keer dat je in de winkel bent een grote tros Chiquita bananen in je boodschappentas te stoppen!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link