Gezondheid En Voordelen

Hoeveel calorieën zitten er in een banaan?

Gezondheid En Voordelen

april 27th 2021 ・ 4 leestijd in min

We houden allemaal van een zoet tussendoortje en hier bij Chiquita zijn we natuurlijk vooral dol op de heerlijke smaak van onze hoogwaardige bananen. Maar als je een gezonde levensstijl probeert te leiden, heb je je misschien verbaasd over die lekkere bananencalorieën. Is onze zonnig gele vriend, de banaan, een van de gezondste fruitsoorten die er te koop zijn? Het uitstekende nieuws is dat bananen een heel gezonde keuze voor een tussendoortje zijn, omdat ze barsten van de voedingsstoffen.

In één banaan zijn calorieën lang niet het hele verhaal over ons favoriete fruit, zoals je zult zien. Hieronder kijken we naar bananenvoeding en krijgen we het hele verhaal over dit gezonde, caloriearme tussendoortje.

Calorieën in bananen

Ten eerste de basiskennis over bananenvoeding: bananen zijn er in verschillende maten omdat ze een volledig natuurlijk product zijn, en dat is precies hoe moeder natuur is. Dus, hoe weet je hoeveel calorieën er in de banaan zitten waarvan je gaat genieten? Als een grove richtlijn: een extra kleine banaan van minder dan 15 cm lang, ongeveer de kleinste die je waarschijnlijk zult vinden, weegt ongeveer 80 gram en bevat ongeveer 72 calorieën. Een kleine banaan van 15-18 cm lang levert ongeveer 90 calorieën op, en een middelgrote banaan, 18-20 cm lang, bevat ongeveer 105 van die heerlijke bananencalorieën. Dit is de maat die de meeste fruitcaloriegidsen zullen gebruiken als ze je de calorieën per stuk fruit geven.

Een grote banaan, ongeveer 20-23 centimeter lang, heeft ongeveer 121 calorieën en een extra grote (wat een geluk!) Van meer dan 23 centimeter lang zou ongeveer 135 bananencalorieën bevatten. Een kopje met stukjes banaan van ongeveer 150 gram levert ongeveer 134 calorieën op, en een kopje gepureerde banaan, met een gewicht van ongeveer 225 gram, bevat ongeveer 200 calorieën. De meeste calorieën in een banaan zijn afkomstig van koolhydraten, met een beetje van eiwitten, en belangrijker (zoals je zult zien) bevatten ze ook tussen de 2-4 gram vezels per stuk.

Gezondheidsvoordelen van bananen

Koolhydraten in bananen

Zijn koolhydraten geen slechte zaak als je calorieën meetelt? Nou, niet altijd. Bananen bevatten (vooral als ze minder rijp zijn) koolhydraten in de vorm van zetmeel, waarvan sommige een type zijn dat bekend staat als resistent zetmeel. Resistent zetmeel doet wat je zou denken: het is bestand tegen de spijsvertering en werkt als vezels in het lichaam. In feite betekent dit dat het helemaal niet verandert totdat het je dikke darm bereikt, waar het je vriendelijke darmbacteriën voedt. Wie had gedacht dat die calorieën in bananen zo nuttig waren?

Bananen zijn een geweldig gezond tussendoortje en het perfecte alternatief voor snoep of bewerkte lekkernijen, omdat de zoete smaak die zich ontwikkelt naarmate ze rijpen het gevolg is van natuurlijk voorkomende suikers. Hierdoor zijn ze qua voedingswaarde veel beter dan conventionele, sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals energierepen, snoep en verpakte tussendoortjes. De natuurlijke suikers in een banaan zijn heel anders dan de bewerkte suikers in verpakte tussendoortjes.

Vezels in bananen

Het verschil, vanuit het oogpunt van suikers, is de hoeveelheid oplosbare vezels en resistent zetmeel in de vrucht – per banaancalorie bevatten ze een indrukwekkende hoeveelheid vezels. Dit werkt samen met de suikers die Chiquita bananen hun geweldige smaak geven om ervoor te zorgen dat ze langzaam en gelijkmatig aan het lichaam worden verstrekt, zodat je energieniveau mooi stabiel blijft. Deze nuttige voordelen van vezels helpen ook te verklaren waarom bananen slechts laag tot gemiddeld zijn op de glycemische index (de schaal van de index gaat van 1-100 , waarbij pure glucose de hoogste score van alle voedingsmiddelen heeft op 100). De aanhoudende energieboost van die heerlijke bananencalorieën is een van de belangrijkste redenen waarom duursporters er dol op zijn.

banaan vitamines kalium

Vitaminen en mineralen in een banaan

Bananen zijn een van de beste fruitsoorten voor de gezondheid, omdat ze een goed gehalte aan enkele essentiële vitamines en mineralen bevatten. Ze zijn een beroemde goede bron van kalium, wat bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en de spierfunctie. Kalium helpt ook bij het handhaven van een normale bloeddruk.

Een banaan levert als gezond tussendoortje ook 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6. Dit handige en drukke vitamientje heeft veel functies in het lichaam – het is nodig voor de overdracht van neuronen in de hersenen en helpt ervoor te zorgen dat je spijsverteringsenzymen goed werken, het houdt je huid gezond en helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Bananen bevatten ook magnesium, vitamine C (een belangrijke antioxidant) en B9 (ook wel foliumzuur genoemd). Bananen zijn als een handig, robuust en gemakkelijk mee te nemen pakketje echt een van de meest gezonde fruitsoorten. Dat hebben deze voordelen wel bewezen. Daarnaast zijn ze ook het ideale gezonde caloriearme tussendoortje.

Bananen, het gezonde tussendoortje

Bananen alleen kunnen je niet helpen om af te vallen, maar een uitgebalanceerd voedingspatroon met bananen kan je helpen om je doel van vier tot vijf porties groente of fruit per dag te bereiken. Ze helpen je ook om een vol gevoel te krijgen, zodat je minder snel naar het snoep grijpt. Dus als je zin hebt in iets zoets en lekkers, maar op zoek bent naar een echt gezond tussendoortje om te kopen, waarom grijp je dan niet naar die tros bananen in je plaatselijke winkel? Die smakelijke bananencalorieën kunnen heel goed voor je zijn.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link