DE CO2 NEUTRALE CHIQUITA BANAAN

Als onderdeel van het wereldwijde initiatief om klimaatverandering te bestrijden, kondigt Chiquita de lancering aan van de eerste koolstof neutrale Chiquita banaan, een exclusiviteit voor de Belgische markt.

Chiquita verbouwt al meer dan 120 jaar bananen in Midden-Amerika en is er getuige van dat het klimaat aan het veranderen is. De opwarming van de aarde zorgt voor meer grillige neerslag, orkanen en overstromingen die een negatieve invloed hebben op het levensonderhoud van de werknemers, hun gezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven, evenals een consistente productbeschikbaarheid voor klanten en consumenten van Chiquita.

De afgelopen jaren heeft Chiquita actief gewerkt aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk door middel van wat de ‘Farmers code’ wordt genoemd, onderdeel van het Behind the Blue sticker duurzaamheidsprogramma van Chiquita. Door optimalisatie van de supply chain en introductie van energiezuinige containers etc. is in de periode 2013 – 2019 een grote reductie van de CO2 uitstoot gerealiseerd.

Chiquita heeft zojuist het ‘30by30’ initiatief aangekondigd dat tot doel heeft de co2 uitstoten in Chiquita activiteiten tegen het einde van 2030 met nog eens 30% te verminderen. Deze ambitieuze doelstelling is gevalideerd door de SBTi (Science Based Target Initiative) https://sciencebasedtargets.org/  die zal verantwoordelijk zijn voor het meten van en rapporteren over de voortgang van Chiquita. Chiquita is er trots op het eerste wereldwijde fruitbedrijf te zijn dat zich inzet om zijn doelstellingen en vooruitgang onafhankelijk te laten controleren en verifiëren door the SBTi.

Vanaf 2021 zijn de bananen van Chiquita die verkocht worden op de Belgische markt, en afkomstig zijn uit Costa Rica, officieel gecertificeerde CarbonNeutral® producten, in overeenstemming met het CarbonNeutral Protecol, het toonaangevende wereldwijde raamwerk voor koolstofneutraliteit. Alle uitstoten die gepaard gaan met de winning en verwerking van grondstoffen tot de distributie van de bananen naar de eerste klant worden gemeten en tot nul gecompenseerd via een compensatieprogramma in Costa Rica Gelegen in de gemeenschap van Quebrada Grande in Guanacaste, heeft het programma 25 windturbines geïnstalleerd op weideland, in een gebied waar voorheen geen andere elektriciteitscentrale was gevestigd. De centrale heeft een capaciteit om jaarlijks ongeveer 226.000 MWh aan schone, hernieuwbare elektriciteit op te wekken, die naar het landelijke net gaat. Het project vermijdt jaarlijks ongeveer 80.000 ton CO2 door de elektriciteitsopwekking uit fossiele energiecentrales in Costa Rica te vervangen.

De CO2 uitstoot van de Chiquita bananen uit Costa Rica die op de Belgische markt worden verkocht, is tot nul gecompenseerd. En bovendien heeft het de superieure kwaliteit en de geweldige smaak waardoor de Chiquita bananan zo geliefd zijn onder Belgische consumenten!

Voor de toekomst heeft Chiquita een volledig gedetailleerd stappenplan ontwikkeld tot 2030. Er zijn duidelijke doelstellingen geformuleerd om het energieverbruik te verminderen, over te schakelen op groenere elektriciteit met behulp van zonnepanelen of windturbines, het dieselgebruik te vervangen door over te schakelen op biobrandstoffen of elektrische voertuigen en om de uitstoot van stikstof te verminderen van meststoffen zijn onder andere initiatieven. Om dit te bereiken, zijn investeringen en kosten nodig, en moet er slimmer worden gewerkt.

Chiquita’s wereldwijde ‘30by30’ betrokkenheid, samen met de lancering van de eerste koolstof neutrale Chiquita banaan, markeren een opwindende mijlpaal in de langdurige toewijding aan duurzaamheid en positioneert het bedrijf zich aan de top in de strijd tegen klimaatverandering.

Bekijk de video !

word lid!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.
  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link
Powered by Social Snap