Keukenprinsen En -Prinsessen

Kom te weten hoe je een banaan pelt

Keukenprinsen En -Prinsessen

november 30th 2020 ・ leestijd in min

We weten allemaal dat de vorm een van de meest verbazingwekkende dingen is aan bananen. Maar de voordelen van bananen doen er niet voor onder. Bananen zitten boordevol magnesium en vitamine B6 en C en zijn ongetwijfeld een van de gezondste fruitsoorten ter wereld. Daarnaast is de banaan een kaliumrijke vrucht die je genoeg energie levert om alles uit jezelf te halen. Maar wist je ook dat er meer dan één manier is om onze gele vrienden te pellen?

Ja! Elke ‘bananenvinger’ heeft een taaie, beschermende buitenlaag, de schil genaamd, die het delicate witte fruit binnenin beschermt. Als je naar een banaan kijkt, is het stevige handvat (of de stengel) aan de bovenkant van de vrucht waar die ‘vinger’ samenkomt met de rest van de ‘hand’ van de banaan. De banaan wordt dan breder en buigt naar beneden naar de bruine punt aan het andere uiteinde, de overblijfselen van toen de banaan nog een bloem was.

Nu kennen we alle delen van de banaan – laten we nu eens kijken naar alle verschillende manieren om ze open te maken!

Wij mensen doen het bijna allemaal hetzelfde. Vanaf de stengel pellen we onze bananen van boven naar onder. Maar wist je dat apen hun bananen anders, van onder naar boven, pellen? En wist je dat er nog veel andere manieren zijn om je banaan te pellen? Ontdek ze hieronder en probeer het uit!

  1. Schil vanaf de stengel. De meeste mensen pellen hun bananen op deze manier – vanaf het stevige uiteinde van de stengel. Dit kan echter moeilijker worden naarmate de banaan rijpt, want hoe rijper de banaan, hoe flexibeler de stengel wordt. Bij het rijpen van een banaan verliest de schil vocht, waardoor de huidcellen instorten en de schil dunner en buigzamer wordt. Dit verklaart waarom de stengel van een minder rijpe banaan (met stukjes groen op de schil) sneller zal breken. Als je een banaan vanaf dit uiteinde wilt pellen, houd je de stengel naar boven gericht, omdat het op deze manier gemakkelijker is om hem te breken.
  2. Snijd eerst de stengel af. Voor bananenliefhebbers die hun bananen graag vanaf de stengel pellen, is het handig om een kleine inkeping te maken op het punt waar de stengel goed aansluit op de banaan – aan de binnenkant van de ronding. Gebruik een mes om het oppervlak van de schil lichtjes in te kerven, trek hem terug en je zult merken dat de stengel gemakkelijk splijt. Pel vervolgens op de gewone manier verder.
  3. Pel hem ondersteboven. Wist je dat de ‘juiste’ manier om een banaan te schillen eigenlijk vanaf de bruine punt is (dat is niet het uiteinde van de stengel). Om de banaan op deze manier te pellen, knijp je voorzichtig maar stevig in de punt. Je zult merken dat je favoriete gezonde snack makkelijk in tweeën splitst, hoewel je altijd een vingernagel kunt gebruiken om het proces te helpen door het topje voorzichtig uit elkaar te drukken.
  4. Breek hem doormidden. Een veel onorthodoxere manier om een banaan te pellen, is door hem doormidden te breken! Als je dit goed wilt doen, houd je de banaan met de uiteinden naar beneden gericht. Pak de banaan stevig vast met je duimen erop, en vingers die de banaan eronder ondersteunen, druk dan met je duimen naar beneden en trek met je vingers in één snelle beweging de banaan omhoog waar je hem vasthebt. Hopelijk krijg je twee schone banaanhelften die niet te papperig zijn!
  5. De bananasplit. Voor deze methode om een banaan te openen, heb je een scherp mes en een snijplank nodig. Leg de banaan op je snijplank met de uiteinden naar boven en snijd de banaan in de lengte vanaf de punt tot aan de stengel. Snijd vervolgens elke helft horizontaal in tweeën, zodat je vier gelijke delen banaan hebt. Pel de schil voorzichtig van elk deel af en geniet ervan.
  6. De bananentwist. We kunnen niet garanderen dat deze methode je een perfecte banaan oplevert – maar het is leuk om te proberen! Houd de banaan voorzichtig vast, naar beneden gebogen, met een paar centimeter ruimte tussen je handen. Begin de schil heen en weer te draaien, ongeveer een kwartslag of zo. Na een paar keer draaien scheiden de naden die de drie delen van de schil bij elkaar houden van elkaar en kun je ze uit elkaar trekken om bij de banaan te komen.
  7. Een banaan slaan met een zweep. Dit is een leuke en nieuwe manier om een banaan te pellen, maar het klaart de klus! Pak de stengel stevig vast in je dominante hand, met de bananencurve naar je toe gericht, en maak dan een gebaar alsof je met een zweep slaat. De stengel moet knappen en een stukje schil meenemen, zodat je de rest van de schil makkelijk kunt verwijderen.

Nu weet je het dus. 7 leuke manieren om een banaan te schillen! Zie je wel? De voordelen van bananen zitten niet alleen in bananenvoeding… ze zijn ook leuk om open te maken! Vergeet nu niet om de volgende keer dat je in de winkel bent een tros Chiquita bananen te pakken en probeer al onze manieren om ze open te maken. Veel pelplezier gewenst! En voordat je gaat…

 

Waarom ging de banaan naar het ziekenhuis?

Hij zat niet lekker in zijn vel.

Graag gedaan!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link